Den dag, hvor du bliver spurgt: "Er dit barn altid sådan....?"

Tur til Hamborg med børn – en miniguide

Det var i toget i Flensborg, da Ella og jeg netop havde skiftet tog, og var på vej hjemad, at det for alvor slog mig: Jeg er ikke længere i storbyen. 

Vi var på vej hjem fra et par skønne dage i Hamborg, og vi havde netop haft 45 minutter i Flensborg, inden vi skulle videre. Ella havde brokket sig over, at vi ikke skulle købe en bamse til hende. Vi kunne jo bare gå ind i kiosken og købe sådan en stor kaninbamse til hende, hvor svært kunne det være?

Men moren sagde NEJ (på den anerkendende måde, selvfølgelig ;-)), og Ella svarede tilbage: “Mor, hvor er du streng. Du skal smides i skraldespanden!”.

Ja, det var hyggeligt, haha… Sådan et togskifte i Flensborg, hvor Ella netop var blevet vækket fra lur (meget dårlig idé), regnen stod ned i stænger, og vi gemte os inde i en oldnordisk stationsbygning.

Men så skulle vi med toget…. Endelig… Der var en ældre dame, der havde guidet mig hen til den rette elevator på TYSK, en mand samlede Ellas bamse op fra perronen og en yngre mand stod ved døren til toget og ville hjælpe mig med min kuffert. Jeg tænkte straks: “Hvorfor ser du ud som om, vi kender hinanden – som om det er din pligt at hjælpe mig med alverdens ting? Du er da virkelig sød!” Og så var han selvfølgelig væk igen, men jeg var lidt lykkelig over, at jeg da ikke var helt usynlig…

For det er dét, man er meget af tiden i storbyen… Usynlig… 

Og det havde jeg altså glemt… MEN det var skam en rigtig god tur til Hamborg. Det var bare anderledes, end jeg havde husket – at være i storbyen!

Jeg har været i London en del gange, og i Berlin en enkelt gang, og Hamborg var bare…. Anderledes… Indimellem var der temmelig mange sølle eksistenser på gaderne, og Ella udbrød ligefrem: “MOR, der er en TROLD!”. Godt de ikke kunne forstå hende! Og godt, at hun var lille nok til, at jeg ikke behøvede at forklare, hvorfor nogen stod og tiggede på gaderne. Det var hårdt at se al den elendighed, og jeg synes, det var mere tydeligt i Hamborg, end i andre storbyer jeg har været i.

Hamborg var også spændende, overskuelig og med mange gode steder for børn, men også et sted, hvor man ikke kommer hinanden ved. Medmindre du følges med en 3,5-årig, som insisterer på at snakke med voksne og børn på sin vej, og ikke tænker på, at sproget skulle volde problemer 😉

“Guten Tag”, sagde hun, da vi ankom til hotellet, og så smeltede hun lige mit hjerte, selvom moren havde et par tidspunkter på turen, hvor jeg ærgrede mig over, at vi ikke var på charterferie med All Inclusive og BØRNEPASNING inkluderet 😀

Så vi fik øvet os på det tyske sprog… 

Ella snakkede som sagt med alle på sin vej. Hun spurgte forskellige tyske forældre, hvad deres børn og hunde hed, så moren måtte i gang med at snakke tysk! Det blev til udvekslinger med et hipster-forældrepar, der havde børnene Egon og Elda, og jeg fik da også nærstuderet de mange tyske forældre på legepladsen og deres måde at være på overfor deres børn. De tog gladeligt en rutsjebanetur med ungerne eller klatrede sammen med dem på naturlegepladsen. En mand løb for sjov efter Ella, og hun hvinede af fryd, og i det hele taget var det tydeligt, at tyskerne er glade for børn – og også ret tolerante, for vi var jo ikke ligefrem stille som mus i DSB-togene, men der var kun lutter smil fra de tyske medpassagerer.

Nå, men nu til denne miniguide til Hamborg med børn….. 

Dette blogindlæg skulle jo egentlig være en guide til at være i Hamborg med børn. Så her kommer et par råd til en god ferie med børn.

Så mit råd nr. 1 er – prioriter en god beliggenhed, når du vælger hotel

Min bedste beslutning på turen var at finde et centralt hotel… Det var ikke specielt dyrt, men lå 5 minutter fra hovedbanegården, og kun udstyret med min gode intuition satte jeg mig for at finde hotellet, uden GPS eller gammeldags kort. Vi gik lige dertil… Mega nemt!

Det var skønt at se Ella falde i søvn i hotelsengen 30 minutter efter at være steget af toget.

Min første indskydelse havde været at finde et billigt hotel i udkanten, fordi vi jo alligevel ikke skulle tilbringe så meget tid på hotellet. MEN heldigvis ændrede jeg mening, og jeg vil fremover gå efter beliggenhed frem for alt, når jeg vælger hotel. Okay, der var udsigt til en bar numse – se det her billede, som indimellem gjorde mig forskrækket, men bortset fra det var der intet at klage over 😀

Mit råd nr. 2 – brug tid på gratis aktiviteter 

Nu behøver det ikke at være dyrt med en ferie i storbyen. Vi benyttede os kun af gratis aktiviteter, da Ella bare ville på legeplads, og moren bare gerne ville se byen med alle de fine bygninger. Der er mange gode legepladser i Hamborg! Børn kommer i det hele taget IKKE til at kede sig i Hamborg. Der er fx Hafen City-bydelen med alle de fine high tech bygninger, og den skønneste naturlegeplads som er på højde med en legeplads i et forlystelsesområde herhjemme.

Ella fik lov til at løbe frit et par enkelte steder i denne bydel, og så er der masser af lækre isbutikker! Vi prioriterede kvalitetstid sammen og godt med is 🙂

Mit råd nr. 3 – besøg “Planten und Blumen”

Der er sådan et parkområde, der hedder Planten und Blumen med rosenhave, botanisk have og stor legeplads, som Ella konstant snakkede om. Det er det dejligste sted for børn, og selvom moren småkedede sig lidt indimellem, når Ella tog samme sløve rutsjebane igen og igen – var der kaffe og lækker is i nærheden, så det gik! 🙂

Der var forøvrigt gratis adgang til ‘Planten und Blumen’ – til mange turisters overraskelse.

Råd nr. 4 – brug tiden på at gå ture, og glæd dig over al den gratis motion

Vi overvejede sejlads på Elben, hvilket er et must, når man tager til Hamborg, men jeg orkede ikke at Ella kedede sig efter 5 minutter. Derfor sprang vi over, og valgte i stedet at gå mange ture! Vi så det meste af Hamborg på de tre dage, fordi vi ikke lavede andet end at gå fra morgen til aften – eller MOREN gik, og Ella sad i klapvognen og så ganske tilfreds ud.

Det var skønt at se så mange flotte historiske bygninger, og jeg sagde igen og igen til Ella: “Ej, se engang…! Er det ikke flot?”, og hun svarede: “Jeg synes, at DU er flot. Jeg synes, at menneskene er flotte”. Sådan blev hun ved, når jeg spurgte: “Er den ikke fin?”, og hun svarede: “Jeg synes, at DU er fin. Menneskene er fine…”

Hun pegede på kvinder der lignede mig, og sagde: “Hun er flottere”, og jeg gav hende ret, selvom Ella vist ikke helt vidste, hvad hun sagde 😉 Hun mente vist bare, at det var en flot kvinde. Ella tilføjede: “Hun har helt smeltet hår”. Det betyder glattet hår i Ellas verden! 😉

“Jeg har OGSÅ smeltet hår, mor. Ligesom dig”, sagde den lille turist, som vist hyggede sig ved at observere folk på vores vej.

Det var en god tur til Hamborg, hvor især Ella syntes at det var jordens bedste ferie…. Jeg var bange for, at hun skulle kede sig, men hun var bare glad, glad og atter glad…

Indimellem blev hun lidt træt af min begejstring, når jeg spurgte hende: ”Ella, har du set den bygning? Er den ikke flot?”

Hun svarede træt: ”Ja, jeg ved det godt….”

Togturen var forøvrigt et hit, fremfor at tage et fly! Moren hader at flyve, og for 600 kr. fik vi en tur-retur billet for to personer til Hamborg.

Jeg håber, at du kunne bruge min mini-guide som inspiration til din tur til Hamborg med børn.

2 kommentarer

 • annika

  Hvilket hotel boede i på?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hjertestreger

   Beklager mit sene svar! Jeg opdaterer ikke bloggen længere, men håber stadig du kan bruge mit svar 🙂 Det var “Novum Hotel Hamburg Stadtzentrum”. Mvh. Astrid

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den dag, hvor du bliver spurgt: "Er dit barn altid sådan....?"