Samtaler med en 3-årig #kærester

Sådan fungerer tandbørstningen hjemme ved os

For et par måneder siden var Ella til tandlæge for første gang!

Da vi flyttede til Middelfart, fik vi først en tandlægetid lige før sommeren i år, så lige pludselig begyndte jeg at blive ret nervøs for, hvordan hendes tænder mon havde det….

Ved tandlægen, løb Ella nærmest ind i undersøgelsesrummet, og kastede sig op i tandlægestolen. Det var da en god begyndelse!

“Nul huller”, sagde tandlægen, og jeg var parat til at give Ella et stort kram i tandlægestolen.

Når det kommer til tandbørstningen herhjemme, gør vi det måske en del anderledes end så mange andre. Det skal det her blogindlæg handle om, og måske inspirerer det andre til at stå ved deres måder at gøre tingene på.

Fra dag 1, tog jeg den beslutning, at det ikke skulle være en kamp at børste tænder på Ella. “Det skal vi nok klare uden gråd”, tænkte jeg med en stor portion selvtillid, uden at have tænkt igennem, hvor svært det kan være at børste tænder på et barn, der BARE ikke vil!

Udover at jeg tog den beslutning, at Ella aldrig måtte forbinde tandbørstning med noget ubehageligt, tog jeg også den beslutning, at hele seancen godt måtte være noget langhåret 😉

Jeg tog også den beslutning, at jeg ville være iskold, når jeg i debatter hørte om forældre, der var blevet rådet til at tage styringen og gennemtvinge tandbørstningen, fordi lille Peter ikke skulle styre showet. Der MÅTTE være en anden måde at opnå en succesfuld tandbørstning.

Hvilke forestillinger har du om dét at børste tænder med dit barn?

Hvis du er nybagt mor, vil jeg opfordre dig til allerede at gøre dig nogle tanker om tandbørstningen med dit barn. Hvilke forestillinger har du om det? Hvilke råd har du fået fra din omgangskreds og nærmeste familie?

Det KAN godt ende med succes, selvom rutinerne er opløste

Ella løber mig ofte i hælene, når jeg siger: “Nu skal vi lige børste tænder”, så herhjemme er det faktisk MIG der styrer showet, selvom vores rutiner er lidt langhårede 😉

Hvis jeg skulle komme med en form for opskrift til, hvordan dit barn kan komme til at acceptere – eller ligefrem holde af tandbørstningen, vil jeg sige følgende til dig:

 • Sørg for at gøre det til en hyggelig stund fra dag 1.
 • Tænk på, hvilken personlighed dit barn har og tilpas tandbørstningen efter lille Peters temperament og interesser. Hvis lille Peter elsker rutiner, er det bare med at stille uret hver aften og synge en tandbørstesang eller lignende, når bisserne skal børstes.
 • Hvis du har et viljestærkt barn eller et signalstærkt barn (Google evt. high need children, som er den engelske betegnelse) skal du nok skifte tandbørsterutiner konstant…. De her børn er lidt sværere at gøre tilfredse – de vil gerne selv bestemme tempoet, de keder sig nemt og er meget sensitive, så de kan måske endda være bange for tandbørstningen på forhånd? ALT er muligt med de her store personligheder. Så her er rutiner, ro og regelmæssighed altså ikke svaret på alskens udfordringer.
 • Tænk på “tandbørstning” som en helt ny disciplin, hvor I sammen finder ud af det. Du bliver klogere på lille Peters præferencer, og han bliver klogere på, hvor mange sjove ansigter du kan lave i spejlet imens I børster tænder. Der er intet rigtigt eller forkert. Så længe bisserne børstes, er der ingen regler. Hav i det hele taget tillid til projektet, for dit barn skal nok blive glad for at børste tænder, når I hygger jer sammen.
 • Tænk på tandbørstning som en hyggelig rutine, der strækker sig ud over mange flere minutter, end du lige havde planlagt. Giv jer god tid…. Snak om dagen imens eller læg en bog på badeværelsesbordet, så lille Peter kan kigge lidt i en bog, og hvis han går helt i stå, kan du minde ham om at børste tænderne igen.
 • Tænk på tandbørstningen som noget, der sagtens kan foregå, når I er ovre ved bedsteforældrene eller noget andet familie. Måske skal én af bedsteforældrene sættes i sving? 😉 Barnet vil synes, at det er meget hyggeligere at børste tænder en fredag eftermiddag hos bedstemor, end det er derhjemme.
 • Køb gerne 10 forskellige tandbørster, så barnet har noget at vælge mellem, så tandbørstningen aldrig bliver kedelig. Børstehovederne kan jo bare koges, så I ikke behøver at købe nye hele tiden. Rotation i brugen af tandbørster er vigtig 😉
 • Brug tiden med tandbørstning til at opgradere din kreative sans. Måske er tandbørsten en flyvemaskine? Eller en træt giraf, som kun bliver glad og frisk, når den spiser alle madresterne inde i munden? Giv los, for vi har kun det her ene liv, og at være fjollet med sit barn er en god prioritering 😉
 • Tænk også på dit sprog, når du opfordrer barnet til at børste tænder. Prøv fx med en nonchalant attitude: “Hva’ Ella, kunne du tænke dig at børste tænder”… Hvis barnet svarer nej, siger du: “Nå okay, så børster mor bare tænder”. Det næste du hører er: “Nej, jeg vil også børste tænder…”. Medbestemmelse – eller illusionen om medbestemmelse, er kodeordet. Ingen gider jo at få at vide, hvad de skal… Derfor tager jeg altid tandbørstningen med ophøjet ro, og prøver at smitte mit barn med denne tilgang 😉 I dag siger hun selv i løbet af dagen: “Nå, jeg må hellere børste tænder”. Så står hun ude på badeværelset og børster, hvor jeg indimellem minder hende om at børste i hele munden…
 • Mærk efter, hvilket humør dit barn er i, og hvad der kunne virke. Nogle dage børster barnet måske gladeligt tænder til en konkurrence, hvor mor hepper på sidelinjen og “vi leger at det er på tid”. Andre gange tager vi os gooood tid, så vi helt glemmer, at vi står og børster tænder. Veksl gerne mellem tempo og langsommelighed. Hvor længe skal tandbørstningen tage i dag? 15 minutter? Det må gerne tage meget lang tid, men kan også være en kort session? Der kan være tempo på, hvor vi hepper på hinanden, og jeg fx siger: “Børste, børste, børste” i takt med at Ella svinger tandbørsten fra den ene til den anden side i munden. Vi kan klappe imellem hver mundfuld vand, og Ella kan også drikke af sin legetøjskop eller af en farverig plastikkop med indbygget sugerør.
 • Nu kan barnet jo også børste tænder i badet, som en del gør allerede. Jeg sørger for at “konversere” med Ella, når det handler om nye idéer omkring tandbørstningen. Jeg siger fx: “Børstede du tænder ovre ved mormor? Var det hyggeligt? Var Ella også i bad hos mormor? Skal vi gå ud og plaske med vand og børste tænder imens?”. Hvilket barn vil ikke gerne plaske med vand? Vupti er en lille forespørgsel om tandbørstning blevet accepteret.
 • Hvis intet fungerer af ovenstående, kan du også tage tandbørsten ind i munden på barnet, selvom barnet protesterer og sige: “Bare en lille smule. Jeg gør det hurtigt”. Jeg har ofte fået lov alligevel. Det handler nok om, at jeg 95 % af tiden har gjort tandbørstningen til en leg.

Det er virkelig fantastisk, når tandbørstningen ikke er en kamp, og Ella snakker om, at hun hellere må børste tænder, så tænderne ikke falder ned 😉

Langtidsamning og tandbørstning?

For øvrigt er der mange kvinder, der er nervøse for, hvad tandlægen siger til langtidsamning, fordi en del tandlæger vil sige, at mælkesukkeret skader tænderne. Det er en sejlivet myte, men nyeste forskning viser, at det ikke er sandt (jeg skal nok skrive et blogindlæg om det en anden dag). Nogle tandlægeassistenter vil måske sige, at amningen skal stoppes, fordi barnet er så stort og ikke har behov for det mere. Det har ingen kvinder jo lyst til at få at vide. Der må du stå fast på, at du altså ikke tvinger dit barn, og at barnet får ekstra tryghed på denne måde, og at du ikke ser noget galt i at fortsætte til barnet selv siger stop.

Jeg håber, at dette blogindlæg gav dig inspiration til at klare tandbørstningen med dit barn på en måde, der føles godt i hjertet. Ingen tårer, men fine tænder….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samtaler med en 3-årig #kærester