Om at vende tilbage til sine rødder

Om at være en mor, der godt kunne trænge til en digital detox

IMG_20160904_115521

Som de fleste andre danskere bruger jeg meget tid på at være online. Både i kraft af mit arbejde som tekstforfatter, hvor jeg researcher til de tekster, jeg skriver, men derudover er jeg også online en del i fritiden. Har jeg brug for en digital detox? Ja, det kunne nok ikke skade 🙂

Min datter er heldigvis god til at få mig tilbage til nuet, hvor vi hygger os med gåture i naturen, leger eller er på besøg hos andre. Men tiden hvor jeg bare stirrer ud i luften – ja, den er nærmest ikke-eksisterende. Før jeg fik barn, kunne det oftere ske, men som regel afledte jeg mig selv, så jeg altid var beskæftiget. At stoppe fuldstændigt op, og stirre ud i luften, virker så fjernt fra vores hastige verden, hvor vi helst skal følge med i alting og hele tiden være et skridt foran. Jeg har lige læst en artikel (fra Psykologi, nr. 5), hvor emnet var digitale vaner og dét at tage en digital detox. Der stod i artiklen, at hvis bare man først og fremmest opfatter sin telefon som en telefon, og sin computer som en skrivemaskine, så har man ikke brug for en digital detox.

Som barn husker jeg, hvordan jeg i weekenderne kunne bruge timer på at stirre ud i luften og drømme mig hen, forestille mig ting, og bare ligge på sofaen og fundere over tilværelsen. I weekender og ferier fandt jeg masser af tid til denne eftertænksomhed, og det opstod helt naturligt. Jeg var også meget bevidst om, hvor vigtigt det var for mig – at det var nærmest som at trække vejret. Jeg vidste instinktivt, at jeg blev nødt til at prioritere det, da jeg ellers ikke ville “være mig selv”. Når jeg i dag søger stilhed og tid til refleksion, handler det stadig om at stå fast, slå rødder i hverdagen, og være sikker på, at jeg lever mit eget liv – og ikke andres.

Men hvordan står det til i dag? Har jeg overhovedet tid til at kigge ud i luften? Ja, det har jeg, men kommer til at bruge 10 minutter på Instagram i stedet for, hvor jeg ikke altid får noget ud af det – hverken underholdning eller god viden. Andre gange er der et blogindlæg, som jeg bare ikke ville have undværet! Så kobler jeg af online…

Det at være udenfor i haven eller at gå ture med Ella, er til gengæld tidspunkter, hvor jeg kobler af på den gode gammeldags måde. Når det så er sagt, får jeg også mange brugbare inputs fra diverse familiegrupper på Facebook, så onlinetid kan også give en masse igen! Det er bare med at finde balancen, så jeg føler, at min tid foran skærmen er givet godt ud.

Flere og flere går på digital detox, og jeg håber også på at kunne skabe mere balance i hverdagen. Hvis du vil dele dine tanker om at være meget online, er du velkommen til at lægge en kommentar. Det kunne være interessant at høre andres erfaringer/tanker. Hvordan skaber du en god balance? Eller du venter måske stadig på den rette balance, ligesom jeg selv gør? 🙂

2 kommentarer

 • Åh ja, her var den! Det er jo simpelthen så genkendeligt det her også. Tak, meget rammende ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hjertestreger

   Ja, vi er åbenbart flere der tænker meget over det i øjeblikket – din beskrivelse var også så fin og genkendelig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at vende tilbage til sine rødder