Hvad alle kvinder bliver spurgt om i damebladene

Når to verdener mødes

IMG_20160327_225507Der er mange forunderlige ting ved at være gift med en tyrker. Kulturforskellene viser sig hver eneste dag, og nu hvor vi er forældre, viser forskellene sig endnu oftere. Men det gør nu også hverdagen sjovere og mere interessant 🙂 Hvor ville det være kedeligt, hvis vi allesammen var ens. Her er lidt overskrifter på nogle af de forskelle, vi oplever.

Sprogvanskeligheder

Vi oplever ikke kun sprogvanskeligheder indbyrdes, men også når vi skal forklare vores datter noget. Bondegårdsdyrene siger f.eks. ikke det samme! 🙂 Når vi skal lære vores datter, hvad bondegårdsdyrene hedder, og hvad de siger, må vi vælge sprog. Dyrene siger ikke det samme på tyrkisk og dansk. En ko siger: ‘møøøhh’ på tyrkisk, en and siger: ‘vak, vak’ og hanen galer noget, som jeg ikke engang kan gengive. Lidt besværligt hver gang vi er nede ved søen og kigge på ænder, og vi ikke rigtigt ved, om vi skal sige det danske eller tyrkiske. At være to-sproget er ikke sådan ligetil – især ikke for en halvandet-årig;-)

Morgenmad er det vigtigste måltid på dagen!

For en tyrker er morgenmaden det vigtigste måltid på dagen – eller det vil sige… ALLE måltider er yderst vigtige, men da tyrkerne ofte har lange arbejdsdage, starter dagen som regel med et stort morgenbord! Vores morgenbord indeholder typisk æg/omelet, pandestegte grøntsager, frugt, oliven, ost, yoghurt og selvfølgelig sort tyrkisk te! Hvis du googler ‘tyrkisk morgenmad’ vil du se et festmåltid, Mindre kan også gøre det i hverdagene og herhjemme! Min mand er dog ikke helt tilfreds med den danske måde at spise morgenmad på – fx en hurtig toast og en kaffe i farten. Han har kæmpet lidt for at holde fast i de gode morgenmadstraditioner fra Tyrkiet, da jeg jo synes, at et stykke ristet brød med smør er helt fint. Men okay, jeg nyder da vores gode morgenmad, som vi ofte prioriterer 🙂

Børneopdragelse – fri leg betyder virkelig fri leg! 

Er vi danskere egentlig mere afslappede i forhold til at give vores børn friere rammer? Sætte dem mere fri til at lege vildt i naturen? Herhjemme er jeg i hvert fald mere afslappet, og syntes, at det var sjovt at læse om et australsk medie, der var noget chokeret over danskernes skovbørnehaver, hvor børnene har frie rammer til fx at klatre højt op i træerne 🙂 Herhjemme får Ella også lov til rigtig meget, når vi er udenfor, og jeg er ikke bange for, at hun bliver beskidt, men måske er det bare min personlighed og ikke en kulturting? Uanset hvad, er det meget sjovt at tænke over sådanne ting – hvad er kultur og hvad er personlighed?

I Tyrkiet er der et hav af legepladser, og i det hele taget rigtig meget for børn, men der er fine underlag på legepladserne – og ikke den danske muldjord og nedfaldne blade til at gøre børnene beskidte 🙂 Små ting, der alligevel gør det meget anderledes at være barn i Danmark versus Tyrkiet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad alle kvinder bliver spurgt om i damebladene