Mit blogindlæg til Vores Børn: "10 ting, jeg gerne ville have vidst som mor til en tumling"

Når hverdagssituationer giver håb om en bedre verden

18641411_10155102870436413_1929041028_oHvordan forandrer vi verden? Jeg kender ikke en eneste, der ikke er optaget af det spørgsmål. Vi vil allesammen gerne gøre en forskel. Jeg føler yderst sjældent, at jeg gør en forskel, faktisk. Det er lidt nedslående. Eller dvs. i forhold til Ella, føler jeg, at jeg gør en forskel. Det er meningsfuldt at være mor. Men jeg ville gerne have den der følelse af, at jeg gjorde en forskel for mange andre, dagligt. Der er sikkert mange, der kan følge mig? Ja, selvfølgelig er det vigtigt at være en god datter, et godt familiemedlem, der hjælper til i ny og næ og kommer med moralsk støtte, kærlige ord, osv. Men at gøre en forskel, så det batter, det er straks sværere.

Jeg må finde ud af, hvordan man gør… Hvordan kommer man i gang? Er det realistisk samtidig med at være småbørnsmor og selvstændig? Et frivilligt job tager jo også tid, så hvis jeg kunne kombinere det med bloggen, ville det nok være optimalt.

Al forandring starter i familien

Skal vi ændre verden, starter det i familien. Som børn afkoder vi hele tiden, hvordan “empati ser ud”. I hvilke situationer viser mor og far empati – og er jeg en del af deres omsorg? Empati. Det vigtigste begreb, når det kommer til at ændre verden, og det starter i familien. Stopper forældrene med at anerkende empatien hos barnet, stopper empatien også gradvist. Empati er som en muskel, der bliver svagere, hvis ikke den bliver trænet. Og som børn vælger vi ubevidst eller bevidst at holde vores hjerte lukket eller åbent for omverdenen – alt efter, hvad vi oplever.

Børn har ingen forbehold

Vi har alle brug for at føle, at andre VIL os, og har BRUG for os. Så holder vi vores hjerte åbent for omverdenen, og verden bliver et bedre sted. Her er børn så inspirerende. De har ingen forbehold.

Den anden dag, da jeg havde hentet Ella fra dagplejen, var det også et dejligt solskinsvejr, ligesom i dag. Ella gik ved siden af klapvognen, men så ville hun gerne løbe sammen med mig. Vi løb med hinanden i hænderne, og Ella fik øje på en 8-årig pige med smukt lyst hår længere fremme. Hun stod ved siden af sin flotte cykel. Ella var så begejstret for pigen, at hun løb hen imod hende, og udbrød med et stort smil: “Hej, lille pige! Hej, lille pige!”. Pigen returnerede begejstringen, smilede og svarede to gange: “Hej”. Hun var da heldigvis ligeglad med at blive kaldt “lille”, for hun fik en storhjertet hilsen. En pige, der var halvt så høj som hende, fik lov til at fylde i gadebilledet med al sin ucensurerede glæde.

Hvilke følelser er dit barns? Og hvilke følelser tilhører dig?

I flere situationer har jeg mærket en usikkerhed på, om jeg skulle lære Ella at være mere tilbageholdende? Hun får måske et chok senere hen, når hun lægger mærke til, at verden ikke er så god, som hun tror den er? Men NEJ, det kan ikke passe, at vi skal beskytte hinanden mod følelser, som vi SELV ER BANGE FOR. Endnu engang har jeg mindet mig selv om, at jeg ikke skal gå ind og “beskytte andre” for noget, som handler om mig selv. Indtil videre bliver Ella jo godt modtaget, hvor end hun går (næsten da), så min egen usikkerhed om “jeg nu bliver taget godt imod” (som mange nok har), skal hun ikke arve allerede. Det er rigeligt, at hun sikkert opsnapper det senere hen, og per automatik bliver mere tilbageholdende, fordi hun ser, hvordan jeg er, eller hvordan andre voksne er. Det er selvfølgelig noget, der sker naturligt – men noget ligger også i vores kultur. Folk omkring hende kan jo heldigvis sige til- og fra, ligesom hun selv kan. Det løser sig. Nu glædes jeg bare over hendes umiddelbarhed, tillid til verden, empati og at hun altid er på vej fremad! 🙂

Hverdagssituationer, som giver håb om en bedre verden

I dag skinner solen fra en skyfri himmel, og jeg glæder mig til at lægge mærke til flere hverdagssituationer hen over sommeren, der giver håb om en bedre verden. Det skal være mit nye fokus, for jeg er træt af dårlige nyheder! 🙂 Så i den kommende tid vil jeg have fokus på hverdagssituationer, der giver håb om en bedre verden 🙂

2 kommentarer

 • Karin

  Smukt budskab som vi alle har brug for og som vi lærer noget af. Luk hjertet op – vær rummelig – imødekommende og venlig . Ja , så bliver verden bedre Astrid. Du er indsigtsfuld , en klog skribent og jeg læser med glæde dine Hjertestreger. ❣❣

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hjertestreger

   Tusind tak for din søde kommentar! Hvor gik den lige i hjertet og varmede 🙂 Dejligt, at du følger med, og får noget ud af mine skriblerier 🙂 Ha’ en god dag! <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit blogindlæg til Vores Børn: "10 ting, jeg gerne ville have vidst som mor til en tumling"