Personer, jeg møder i hverdagen, og som jeg beundrer

Kvindernes internationale kampdag om 20 år?

_20180308_202508I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag. Det her blogindlæg er i den mere alvorlige ende, fordi der jo er masser at kæmpe for.

Om 20 år er Ella 23 år gammel, og jeg tænker på, hvad hun mon har i vente som ung kvinde? Der er sikkert stadig mange ting at kæmpe for. Vil vold mod kvinder stadig være et så stort problem, som det er i dag? I dag menes der at være 33.000 kvinder, som er i et voldeligt forhold. Udover at tænke på, hvordan det dog kan stoppes, tænker jeg også over, hvilken retorik vi bruger til at beskrive volden. Vores ordvalg har en kæmpe betydning, når vi fx siger: “Hvorfor finder hun sig i det?”. Det lyder som et aktivt valg, i stedet for et valg, der er udtryk for handlingslammelse. Hvor går hun hen, når krisecentrene ofte ikke har plads? Der er mange årsager til. at hun “finder sig i det”. Det kunne jeg skrive meget mere om. Jeg vil nøjes med at sætte et link ind til denne fantastiske TedTalk, hvor Leslie Morgan Steiner fortæller sin historie under overskriften: “Why domestic violence victims don’t leave”.

Med udgangspunkt i hvad jeg ville sige til Ella, når hun er en ung kvinde, kommer her nogle råd til alle unge kvinder, der drømmer om at få et godt kæresteforhold:

  • Du skal lytte grundigt til kvinder, der er faldet for de forkerte mænd, i stedet for at lytte til de kvinder – især i medierne – der er faldet for de rigtige. Hvis du møder en mand, må du ikke lade dig forblænde af alt, hvad du har hørt via skærmen. Tænk på en nabo, veninde eller kollega, der betroede sig til dig over en kop kaffe, og lær af deres erfaringer.
  • Du skal lytte grundigt til den lille indre stemme, der siger: “Hmmm”, når der er noget du ikke forstår omkring din nye flamme. “Hmmm”, lyder det i dit indre, når han presser dig til noget, du ikke har lyst til. Det kan være at mødes med ham og hans kolleger, når du lige er kommet hjem fra en udmattende forretningsrejse, et besøg hos en veninde i sorg eller bare trænger til at sove efter mange dårlige nætter, uden så meget søvn. “Hmmm”, tænker du. Mærkværdigt, at han foreslår det, og presser på. Mærkværdigt, at du skal føle, at du skylder ham noget, når du siger nej. Du undrer dig over hans manglende situationsfornemmelse, men hans adfærd kan sagtens være for at teste, hvor god du er til at sætte grænser og gradvist forsøge at få kontrol over dig.
  • Du skal lytte grundigt til, hvordan han beskriver jeres udfordringer som nyt par. Negligerer han tingene ved at sige: “Alle par har problemer”, eller skyder han ansvaret for jeres problemer over på dig ved at sige: “Du er altså virkelig følsom. Du skal måske lære at tage tingene med et gran salt? Ja, jeg synes faktisk også, at du har forandret dig. Du har mange humørsvingninger”. Måske taler han rosenrødt om sine eks’er, og du føler, at du burde gøre mere. Han viser da en moden side, når han taler positivt om eks’er? Du er forvirret, for efterhånden taler han kun om, hvor dårlig en kæreste du er. Alting gør du forkert. Du siger det forkerte, som sårer ham så meget, at han begynder at græde. Er du virkelig sådan en person, der ikke tænker over, hvad du siger? Han siger negative ting til dig, som ingen andre har sagt til dig, men fordi han samtidig erklærer sin store kærlighed, tror du på, at du må arbejde med nogle ting.
  • Du skal lytte grundigt til hans ord, men se endnu mere på hans handlinger. Se på hans handlinger hver eneste dag. At han gør én meget sød ting om ugen, betyder ikke, at han er en god kæreste. En god kæreste giver dig tryghed hver eneste dag. Hvis du føler, at han ofte “tager sig sammen” og gør noget ekstraordinært, bliver det hurtigt et forhold, hvor forventningerne er tårnhøje og I ikke er ligeværdige. Sætninger som: “Hvorfor sætter du aldrig pris på alt det, som jeg gør for dig”, hører du måske dagligt, sammen med andre former for kritik.
  • Du skal lytte grundigt til de historier, han fortæller. Virker mange ting overdrevne? Det kan være historien om chefen på hans gamle arbejde, der græd da han stoppede (sammenholdt med mange andre historier, hvor folk græder ved hans afsked). Måske er folk så henrykte over hans indsats i forskellige sammenhænge, at de belønner ham med gaver og masser af anerkendelse, som også virker overdrevent i konteksten? Det kan være helteaktioner, han har været med i, som får dig til at undre dig. Eller han nøjes med at fortælle historier om folk der har takket ham igen og igen for hans væremåde. Oplever du, at du også bliver revet helt med? Du bliver forvirret, for har du virkelig mødt den mest fantastiske mand, eller er han lidt af en skuespiller? Hvis han er lidt af en skuespiller, kan han have et overfladisk følelsesliv, hvor andre er til for ham. Han bruger andre, og hvis han “kommer til” at såre dig, er det måske ikke tilfældigt, men en måde at udøve kontrol. Du føler hele tiden, at du skylder ham noget. Det kan være et bebrejdende blik, eller at han giver en tale om, hvad “ægte kærlighed er”, når du lige har sagt nej til ham.
  • Du skal se på, om han har meget temperament, er jaloux og besidderisk. Det er den klassiske beskrivelse af en voldelig mand, men det behøver ikke altid være sådan. Han kan være genert, stille og indadvendt, men udøve psykisk vold på den mest udspekulerede måde, så du har svært ved at forklare det til andre – eller erkende det overfor dig selv. Hvis du føler, at der er manipulation i forholdet, og du føler dig ufri, bør du stoppe op, og forhåbentlig har du endda skrevet dagbog i forholdet, så du har nedskrevet de forskellige episoder, der gjorde dig utilpas. Det er naturligt, at du glemmer episoderne, hvis du ikke skriver det ned. Du elsker jo denne person, og ønsker at tro det bedste. Det bliver så svært at rumme kontrasterne. Hvordan kan denne omsorgsfulde, følsomme mand samtidig være voldelig og kontrollerende? Du forholder dig selvfølgelig mest til de sider, som du elsker ved ham. Alle ofre gør det, så skriv ned, så det står sort på hvidt, hvad han udsætter dig for. Ellers bliver det med tiden mere og mere sløret, hvad der er op og ned – så kom ud i tide, imens du har højt nok selvværd til at se, at du er havnet i et usundt forhold.
  • Læg mærke til, hvad du googler. Hvis du googler: “Gentager volden sig altid?”, skal du stoppe op og huske på, at hvis han slår dig én gang, sker det igen. Du må ringe til én, som kan hjælpe dig med at komme ud af forholdet. En støtte, som ikke bebrejder dig, men siger: “Jeg er her for dig, og vi klarer det sammen”.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Personer, jeg møder i hverdagen, og som jeg beundrer