Opskrift på nem citruskage til mødregruppen

Kvindernes internationale kampdag – derhjemme..:-)

IMG_20160308_115611Før min mand og jeg blev et par, var vi venner, og jeg husker tydeligt, at han gjorde opmærksom på Kvindernes internationale kampdag på Facebook. Det var et år, hvor jeg egentlig havde glemt det, men så så jeg hans markering på Facebook. “Og så fra en tyrker…”, tænkte jeg forbavset. Siden har jeg erfaret, at han snakker om det hvert eneste år. En dato, han ikke glemmer! Det burde jo være omvendt 😉 Et billede som mange har af tyrkiske mænd er vist, at de er lidt macho, og det billede havde jeg også. Mænd, der behandler kvinder som om, at de har færre rettigheder end dem. Der vil jo altid være nogen, der er sådan, men der er også masser af moderne mænd, der tager stor del i de huslige pligter, pasning af børn og ældre, osv. Det er så min subjektive oplevelse, men den tyrkiske regering har også vedtaget flere love, der forbedrer kvinders rettigheder. Eksempelvis retten til at holde barsel i flere måneder, og også en lov, der påtvinger virksomheder at tilbyde børnepasning, når virksomheden har mellem 100-150 kvindelige ansatte.

Eftersom Tyrkiet har været igennem en rivende udvikling, er der stor forskel på, hvordan det er at være tyrker i en lille flække i det østlige af Tyrkiet, i Istanbul eller i Alanya. Livet i det moderne Istanbul eller i dagens moderne Danmark, er ikke altid lig med, at livet dér byder på ligestilling mellem kønnene. Billedet af ligestilling er meget mere komplekst. Det gør, at jeg indimellem kun skimmer nyhedshistorier, omhandlende “en eller anden skandale fra et andet land”, da jeg bliver så træt af de fængende overskrifter, der ikke giver folk en chance for at sætte sig ordentligt ind i sagen.

Selvom jeg stadig synes, at der er en del at kæmpe for herhjemme for kvinders rettigheder – ligesom i resten af verden, er der også nogle ting der kunne være bedre for mændene. Men man kan jo ikke redde hele verden. Så vil man redde verden, kan man jo passende begynde med at gøre en positiv forskel for sin egen familie.

Den anden aften snakkede min mand og jeg lidt om, hvem der egentlig bestemmer hjemme hos os? Vi blev enige om, at det jo var naturligt, at jeg overordnet bestemte mest, når vi boede i Danmark, ligesom han bestemte mest, da vi boede i Tyrkiet. Dvs., så bestemmer jeg, hvor vi skal tage hen, hvad vi skal købe, hvad vi skal bruge vores tid på, osv., osv., men sådan vil det jo være, indtil at han føler sig mere hjemme i Danmark. I det daglige er det vist lidt op og ned, hvem der bestemmer. Men for det meste snakker vi os jo frem til tingene, og prøver at finde en demokratisk løsning 😉 Nogle gange er et kompromis bare ikke den bedste løsning. Et kompromis resulterer nogle gange bare i to lunkne mennesker. Det er meget dansk at indgå kompromiser, men nogle gange skal den ene altså have lov til at gennemtrumfe noget – det er dét, vi lever efter herhjemme 😉

Næste indlæg

Opskrift på nem citruskage til mødregruppen