7 tegn på, at du er MOR og FØDSELSDAGSBARN

Jul med tyrkeren og tumlingen

collage-1481991442911Hvordan holder vi jul, når min mand er muslim? Vi holder selvfølgelig jul uden svinekød, men derudover er det fuldstændigt, som jeg ellers har holdt jul. I dag var vi til julemarked, og vi har selvfølgelig pyntet til jul herhjemme, vi tager del i juletraditioner osv.

Juletraditioner

Det er sjovt, som Ella opsnapper alt omkring julen i år. Hun råber “julemand”, så snart hun ser julemanden til forskellige arrangementer. Ella og Mustafa lærer meget om julen på samme tid 🙂 Selvom min mand dog havde godt fat i det med julen grundet sine mange år i Alanya med masser af danskere, og vi jo også har holdt et par jule sammen, er han stadig ikke helt på hjemmebane. Så er det godt, at Ella i ny og næ kommer hjem fra dagplejen med forskellige juleting, så far kan blive klogere på julen. “Se, det er en ægte, dansk juledekoration”, sagde jeg forleden, da Ella kom hjem fra dagplejen med en juledekoration, hun selv havde lavet. Så er det altså nemmere at huske juletraditionerne!

Må muslimer godt holde jul?

Jeg har rost min mand for at være så god til at tage del i den danske jul på trods af, at han er muslim. Han har altid sagt, at det er vigtigt at respektere andre religioner og deres traditioner. “Se, hvor glad Ella er”, siger han ofte, som argument for at holde fast i et eller andet. JA – se, hvor glade børnene er.. Så giver det jo sig selv. At blive godt integreret i det danske samfund er nok noget, som i høj grad sker ved at se på, hvordan børn gebærder sig, hvad de lærer om i institutionen, skolen osv. Selvfølgelig er det også via arbejdspladsen, men som voksne lader vi ofte hinanden være, dvs. lader folk gøre, som de vil, uden at stille for mange spørgsmål eller at sætte ting i gang. I børnehøjde sker der så meget, at det er umuligt IKKE at lære om den danske kultur og det danske system.

Jeg sagde til min mand forleden: “Flere kunne lære af dig – hvorfor er nogle muslimer afvisende overfor at holde jul?”. “Giv dem tid. Det er ikke nemt at være dem”, var hans svar, og det er jo rigtigt nok, at fx syrere har nok at slås med i livet, så at forholde sig til julen er nok ikke lige deres førsteprioritet her og nu. Andre kulturer har måske forbehold, der handler om andre ting, så vi kan altid bare passe vores egen have – og så bliver andre måske inspireret, hvem ved?

Julegaveindkøb 

Jeg mangler stadig at få købt de sidste julegaver. For min mands vedkommende kom julen så meget bag på ham, at han ikke har fået købt en eneste julegave – altså indtil i går, hvor jeg på en sms spurgte, om jeg evt. måtte købe julegave til mig selv – på hans regning 😉 Jeg havde nemlig set en rabatkode i et blogindlæg fra Mascha Vang, som kun kunne bruges den dag på makeup fra Yves Rocher. Så kunne han snildt få købt den gave – heldigvis syntes han også, at det var smart, og jeg gav så meget udtryk for min glæde, da han svarede ja, at han svarede tilbage: “Hvis det gør dig glad, ville jeg da med glæde købe hele Matas”. Han udtrykker sig altid så romantisk, og det er vist ret typisk for tyrkiske mænd. I dag fik vi et par roser nede i byen, da der var julemarked, og Socialdemokraterne uddelte roser. “Det er bare det bedste parti”, sagde min mand så, da han vist havde tabt sit hjerte til dem 😉 Ella fik en ballon og slik, og jeg fik mit første glas gløgg i år, så de havde virkelig fundet en måde at gå i hjerterne på os 🙂 I Alanya fik jeg vildt mange roser, da min mand og jeg lige havde fundet sammen. Imens vi ventede på grønt lys i en lysregulering, kunne min mand pludselig rulle vinduet ned og købe en rose af en sælger udenfor bilen. Så rygtet taler sandt – tyrkiske mænd er meget romantiske 😉 Det var bare ikke så romantisk at købe sin egen gave, meeeen lidt dansk skal han jo også være 😉 Og så længe vi begge er glade 😉

Mustafa er stadig overrasket over, at vi til fødselsdag og jul sender ønskesedler rundt. Det ville aldrig ske i Tyrkiet. Derfor har han også spurgt, hvorfor folk ikke bare skriver “cirkaønsker” på deres ønskesedler, så i stedet for at skrive: “Sengetøj fra Georg Jensen” kunne de skrive: “Flot sengetøj”. Åh, jeg ville gerne have Georg Jensen sengetøj, by the way 🙂 Nå, men der er selvfølgelig også mange, der skriver det første, men vi danskere er nok meget vant til – og glade for den tradition med at skrive præcis, hvad vi ønsker. Det har både fordele og ulemper, og det er også dét, som vi altid kommer frem til, når vi diskuterer forskellige ting. Nej, der er virkelig ikke én kultur, der er bedre end en anden, og vi mixer lidt, som det lige passer os.

I morgen skal vi ud og fælde juletræ, så vi er gået all in på dansk julehygge, og min mand brokker sig ikke. Han vil bare ikke i kirke juleaften, da jeg netop kom til at sætte: ‘Adams æbler’ på den anden dag, som fik ham til at udbryde: “Hvad er det for en mærkelig film, du har fundet? Jeg går aldrig i kirke igen!”. Vi havde ellers set frem til, at han snart skulle med i kirke 😉

Ha’ en fortsat god julemåned!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

7 tegn på, at du er MOR og FØDSELSDAGSBARN