Hvornår er barnet hysterisk?

Hvad udfordrer dig lige nu? Omskriv historien, så selvbebrejdelserne forsvinder

_20180224_135255Vi kender alle til selvbebrejdelser, og jeg har lige været igennem en periode med selvbebrejdelser.  Selvbebrejdelserne dukker op i perioder. Det er altid i forhold til de valg, jeg har foretaget i livet. Vi måles så meget på vores evne til at tage gode valg her i livet, men hvad er gode valg? Som Oprah Winfrey siger (mit store idol) findes der ikke dårlige valg her i livet, fordi det i sidste ende fører dig til at være dén, du er født til at være.

Når jeg gennemlever selvbebrejdelser, virker det derfor at omskrive mine historier om “dårlige valg”. De bliver i stedet til historier om, hvorfor jeg IKKE kunne have handlet anderledes. Ja, det bliver nærmest helt spirituelt 🙂

Nedenstående negative historie fra mit eget liv har jeg fx omskrevet til en positiv én…

Den negative historie lyder:

“Du blev også for længe i dit forhold med Ellas far. Hvorfor smuttede du ikke før, når I begge er blevet meget lykkeligere? Du får jo aldrig de første år med Ella igen”.

Hvis de her negative tanker ikke skulle være nok, findes der jo også selvbebrejdelserne om selvbebrejdelserne 😉 Kender du det, at du også bliver vred på dig selv over, at du bebrejder dig selv? Så er det virkelig skruen uden ende 🙂

Denne form for negative historie lyder således: 

“Nu var jeg lige så taknemmelig for samarbejdet med Ellas far, og lige pludselig begynder de her negative tankestrømme. Hvorfor kan jeg ikke bare være glad og taknemmelig? Hvorfor skal jeg være vred på mig selv og ønske at tingene havde været anderledes?”.

I dag lyder historien anderledes positiv. Jeg har fået en accept af fortiden: “Tiden var inde til at kigge dybere på nogle ting”, siger jeg til mig selv.

Glæden ved at omskrive de negative historier

Når jeg er småtrist, og har en masse selvbebrejdelser, er det virkelig svært at komme ud af den rille. Nu er jeg ret stædig som person, og det er en god egenskab, når jeg skal ud af en negativ rille. Jeg accepterer simpelthen ikke at have det middelmådigt – eller dårligt! Jeg vil have det godt! Og har det heldigvis det meste af tiden! 🙂

Når jeg skal omskrive en negativ historie, finder jeg inspiration i omgivelserne

Jeg lytter til radioprogrammer, læser artikler, møder nye mennesker eller stiller mine nærmeste nye – og lidt dybere spørgsmål for at finde ud af, hvordan jeg kan komme videre. Deres fortællinger hjælper mig selv videre. Hver eneste dag ser jeg tingene fra en ny vinkel. Deres ord sætter nye refleksioner i gang.

Hvordan kan historierne blive mere positive?

Eksemplet på min egen negative historie er blevet til en positiv én, fordi jeg fortæller mig selv, at det er godt, at jeg kender Ellas far så godt, at jeg bedre kan forstå Ella i mange henseender. Det er når hun fx har arvet interesser fra ham eller præferencer for det ene og det andet. Jeg husker stadig så mange ting om ham, som jeg kan fortælle videre til Ella, når hun er teenager. Jeg husker, hvornår vi var enige og så ens på tingene. Jeg husker historier, som han fortalte om sin barndom og familie. Jeg husker, hvilke værdier han havde. Altsammen noget, som er rigtig godt at have i baghovedet, når jeg undrer mig over nogle ting ang. Ella, eller gerne vil vide, hvad han mon tænker om det ene og det andet? Jeg véd som regel svaret på forhånd 🙂 Det giver en stor tryghed. Glæden er stor, når jeg spørger ham, hvad han mener om dét og dét ang. Ella, og vi er enige… Han kender jo også mig bedre, så han véd, at vi ofte tænker det samme om børneopdragelse.

Med min familie kan vi joke med, at hun ligner sin far på dét og dét område. De har også lært ham endnu bedre at kende, fordi jeg prøvede at holde sammen på os som familie i liiidt længere tid, end jeg umiddelbart havde lyst til. Ja, jeg blev lidt længere, end jeg havde forestillet mig, men hvad gør man ikke for sine børn? Det er jo ikke kun en negativ historie. Historien er blevet mere positiv ved, at jeg tænker på, hvad begrebet ‘kærlighed’ indebærer.

Kærlighed tilgiver, bærer over med, udholder og får én til at tænke på fællesskabet, frem for én selv. 

Nu har jeg omskrevet historien, så den handler om, at jeg faktisk er god til at give kærlighed, hvilket i bund og grund har gjort den største forskel i forhold til at stoppe selvbebrejdelserne.

Jeg har også tænkt meget på alt, hvad jeg har lært, men det er straks sværere at se det i øjeblikket. Tiden arbejder for én, og lige pludselig en dag tænker du: “Jeg er da blevet meget bedre til at leve i nuet”, “Jeg sætter mere pris på mine venskaber”, “Jeg er bedre til at bære over med mig selv” eller hvad det kunne være…?

Svært at omskrive de negative historier – men kæmp videre!

Det er SÅ svært at omskrive de negative historier, når du er i smerten og ligger søvnløs om natten. Kæmp lidt hver dag for at omskrive historien, og en eller anden dag vågner du op med accept. “Nåååårhhh, det var dét, jeg skulle lære af det! Det var DERFOR jeg handlede, som jeg gjorde”.

Det gør det nemmere, hvis du har én, som du kan betro dig til, og som kan hjælpe dig med at omskrive historien, men min egen erfaring er, at det helt sikkert kan hjælpe, men den største omskrivning er dén, som du selv foretager. Du skal selv se meningen for dig. Størstedelen af  mellemregningerne er nogen, som du selv skal kæmpe med.

Det er okay at blive vred 

Det kan være så svært at omskrive historien, at jeg nogen gange er blevet vred på mig selv – og vred på alting. Hvorfor skal det være så svært at udlede meningen af det ene og det andet, og få noget positivt ud af det? Det er jo ikke katastrofer og alvorlige kriser eller sygdom, jeg har været igennem, som mange andre mennesker desværre oplever. Selvbebrejdelserne vil ingen ende tage!

Jeg har lært, at det er okay at blive vred, fordi det viser, at jeg kæmper. Det kan godt være, at jeg ikke selv kan se meget fremskridt, men det ER der… Refleksionerne kører nonstop, og jeg nærmer mig en accept. Når accepten er der, stopper selvbebrejdelserne og jeg bliver gladere i hverdagen.

Det her er min erfaring med at vende negative historier til mere positive. Jeg håber, at du kan bruge det til noget. Det er okay at være negativ, vred og trist, men hvis du gerne selv vil videre, er det bare med at kæmpe dig videre. Uden at flygte fra følelserne, men at gå ind i smerten og møde fortiden med accept.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvornår er barnet hysterisk?