Samtaler med en 3-årig #farsnakkertyrkisk

Historien om et bord, der har overlevet lidt af hvert #sårbarhedogmod

sketch-1519289118817Det her bord har jeg netop fået igen af Ellas far, som lovede at passe på det. Jeg havde givet det til ham, men havde tilføjet, at jeg måske kom til at fortryde det. “Jeg skal nok passe på det, fordi jeg ved, at du er glad for det”, svarede han.

Nu har jeg fået det igen, næsten et år efter, at jeg flyttede ud. Jeg spurgte, om jeg måtte få det igen. Han kom og afleverede det. Så enkelt var det. Bordet lignede endda sig selv. Det ved man jo aldrig, når man giver afkald på sine ting. Jeg kiggede og kiggede efter mærker eller flænger. Ellas far har virkelig passet godt på det. Dén følelse af taknemmelighed sad i mig hele dagen. Den sidder stadig i mig, når jeg kigger på det.

Måske er det ikke det kønneste bord, må jeg tilføje. Jeg er lidt skamfuld over, at være så glad for bordet. Der er delte meninger om bordet. Flere gange har folk udbrudt: “Sikke et sødt lille bord” eller: “Det passer lige ind”. Jeg har dog også fået at vide et par gange, at det er et grimt bord. Det var engang ved en flytning, hvor jeg bad min flyttehjælper om at passe godt på det. “Jeg er altså glad for det, og jeg synes det er flot”, svarede jeg, da jeg første gang hørte, at det var et grimt bord. Efter flytningen bemærkede jeg en flænge på 10 cm, der gik ned gennem bordet. Jeg blev vred og ked af det. Bordet var blevet placeret et uheldigt sted i flyttevognen. Alt for meget vægt havde ødelagt det. Det var på trods af, at jeg “sagde hele 4 gange”, som Ella ville have sagt det, at jeg var glad for bordet.

Min mors mand brugte lang tid på at gøre bordet pænt igen, hvilket jeg satte stor pris på. Igen føler jeg taknemmelighed. Ting er ikke bare ting. De har en historie. Det er så vigtigt at sætte pris på sine ting. Sætte pris på den ramme, som man indgår i. Være taknemmelig for alt det, som former én. Passe på tingene, ligesom man gerne vil passe på dem, som man holder af. Hver eneste gang jeg støvsuger sørger jeg for, at den ikke banker ind i dørkarme, møbler osv. Selvfølgelig kan det svipse, og så tager jeg det med. Siger pyt og minder mig selv om, at jeg selv har valgt mit hjem, og så må jeg også passe godt på det. Hvis ikke det føles rigtigt at omgive dig med tingene, så giv dem til nogle andre. Det er så vigtigt at indrette sig, så det føles godt for lige præcis én selv. Jeg forsøger hele tiden at spørge mig selv, om jeg er glad for dén og dén ting i vores hjem.

Ella har ødelagt meget få ting, selvom hun jo er lovligt undskyldt med hendes behov for at udforske den store verden. Jeg lærer hende at passe godt på sine ting. Min egen filosofi er, at vi på den måde får passet godt på vores “indre kompas”, hvor vi véd, hvad der betyder noget for os. Vi lægger mærke til tingene omkring os, øjeblikkene, viser taknemmelighed og bevæger os roligt og til tider forsigtigt, fordi vi gerne vil passe på vores omgivelser. Med vores indre, intakte kompas får vi sat de nødvendige grænser i dagligdagen. Den anden dag sagde Ella fx til mormor: “Jeg vil gerne prøve at sidde dér”. Hun havde udset sig en plads i stuen, hvor hun gerne ville sidde. Hun har allerede lært at udpege, hvad hun gerne vil have. En meget vigtig lektie i livet, hvor et godt selvværd bl.a. beror på, at vi er gode til at udpege, hvad vi godt kan lide, og hvad der er godt for os.

Det var rart at se det gamle bord igen, som har fulgt mig siden jeg var 16 år. Det har stået i et lille køkken, hvor jeg sad med veninder omkring bordet og spiste toasts, når vi kom hjem fra byen i Middelfart. Det har også stået på mit 9 m2 kollegieværelse i Herlev, hvor jeg har skrevet et hav af tekster. Det har desuden været opmagasinet, imens jeg var i England og i Tyrkiet.

Så fandt det alligevel hjem til mig igen. Det passer slet ikke ind, men ægte kærlighed er det 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samtaler med en 3-årig #farsnakkertyrkisk