2017 er godt i gang, og har folk allerede forandret sig?

Guide til at bage med en tumling – 10 trin!

img_20170111_163747_729

Guide til at bage med din tumling – 10 trin!

Her er min huskeliste til mig selv, som jeg skrev sidste gang, jeg var i køkkenet for at bage med lille Ella. Vi havde både en fantastisk hyggelig tid, men også et par øjeblikke med skrig og skrål, da hun selvfølgelig overvurderede sine evner i et køkken, og moren måtte sige NEJ 😉 Denne guide er især skrevet til mødre med viljestærke børn, som stadig gerne vil gøre bagningen til en hyggelig stund! 🙂

  1. Forbered hende på, hvad der skal ske og forklar hende, at nu stiller vi tingene frem, og vi vejer tingene af. Lad være med at smide din gamle køkkenvægt ud, der ikke længere dur, for den kan bruges som “legetøj” under bagningen, hvor hun gerne må trykke på den. Der er faktisk flere ting i et køkken, der (på fredelig vis) kan bruges som legetøj under bagningen.
  2. Sæt hende på et par dækkeservietter op på køkkenbordet, som du ikke er øm overfor. Så kan hun sidde godt på dem, følge med, og kan spilde alt det hun vil på dem.
  3. Lad hende røre rundt i den store skål, og giv hende en ske, som hun regelmæssigt skal række frem for at få et lille drys mel på skeen eller lidt ekstra sukker – det holder hende fokuseret på opgaven – nemlig at bage uden de store konflikter 😉
  4. Ros/anerkend hende, så hun kan føle sig som en dronning i køkkenet og nyd at se, hvordan hun bare bliver SÅÅ stolt. Hun nikker artigt til alt, hvad du foreslår og tiden flyver jo bare i godt selskab!
  5. MEN vær forberedt på, at hun pludselig kan være blevet overstimuleret. SÅ stopper hyggen…! For at forhindre denne “nedsmeltning” kan du måske foreslå en lille fjernsynspause indimellem. Så kan hun komme ud igen, når du tænker, at hun er klar til flere udfordringer i bagehjørnet.
  6. Vær klar over, hvordan en “nedsmeltning” ser ud, så du kan forebygge det til en anden gang. Så hvordan kan en nedsmeltning se ud…? Hmmm… Barnet tager grydeskeen ud af hånden på dig, og du tager skeen igen og siger blidt, at nu er det din ske. Således starter et “tovtrækkeri”, hvor jeres yndige stund pludselig forvandler sig til et syn for naboerne – hvis de ellers har kig til køkkenvinduet. En tumling og en mor, der kæmper om, hvem der har retten til grydeskeen! Dejklatter, der næsten flyver i luften. Kønt, er det ikke… Og du undrer dig over, hvorfor det pludselig er blevet sådan et stort problem for din tumling, at I skiftes lidt til at holde skeen? Det var fint for 5 minutter siden, men nu går det slet ikke! Giv barnet en krammer og beslut dig for, at nu laver I lige noget andet end at kæmpe om grydeskeen 😉 Dejen kan vente… Din tumling har fået for meget – og måske har du også mindre overskud? Hæld et glas juice op til jer begge, og sæt jer i sofaen til en hyggestund i stedet for.
  7. Vær i det hele taget forberedt på, at jeres bagestund kan bestå af 50 % artighed med tumlingen, der samarbejder som en drøm og 50% trodsighed (eller lad os kalde det sundt behov for at udforske sin selvstændighed), fordi hun jo også bare er et barn i sin bedste alder! 😉 Det nytter ikke noget at give hende den anden ske – nej, hun vil selvfølgelig have dem begge! Med en tumling, der laver flitsbue med en grydeske i hånden, er det bare med at få hende væk fra køkkenet i en fart og give en pause med noget børne-tv. Efter lidt snacks og lidt skærmtid, kan du prøve at få hende ud i køkkenet igen.
  8. Vær forberedt på, at du skal være meget opmærksom i køkkenet, når du tager din tumling med. Der ER bare lidt flere restriktioner end normalt. Det går jo ikke, at tumlingen ødelægger det bagværk, som I lige har brugt en time på at få klar til at komme i ovnen. Det bliver I jo begge skuffede over. Det går heller ikke, at nogen af jer kommer til skade. Så det er noget med at holde tungen lige i munden, samtidig med et højt humør.
  9. Gør alting til en leg i køkkenet, så I fx giver hinanden “High fives”, når noget lykkes eller giv hinanden et kram, når I har dækket bord. Måske har du også lyst til at drille lidt ved at flytte skeen, når hun skal til at hælde noget op på skeen? Så griner hun sikkert, fordi hun ved, at det er for sjov.
  10. Vær sammen om så meget som muligt, når I er i køkkenet – og gør det tydeligt via den måde, du kommunikerer med hende på. “Se, hvad vi har lavet. Fine boller, der er klar til at spises. Vil du smøre en bolle med smør?”, “Nu skal de snart i ovnen. Tror du, at de er klar til at komme i ovnen?”, “Så har vi lavet boller til, at far også kan smage, når han kommer hjem. Det bliver han glad for”.

Jeg håber, at min lille guide kan tjene som lidt inspiration til at tage en tumling med i køkkenet 😀

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

2017 er godt i gang, og har folk allerede forandret sig?