Skøre samtaler jeg har med min datter

En bog, der ændrede mit liv

IMG_20160915_162810Jeg har netop lånt bogen: “Din mad er din medicin” af Per Westergaard Hansen. Bogen er én af mine yndlingsbøger, og den ændrede mit liv til det bedre. Den er et opslagsværk, der fortæller om forskellige fødevarers egenskaber. Det centrale budskab i bogen er, at vi via kosten kan forebygge mange sygdomme/lidelser. Helt tilbage i 2004 sad jeg i min sofa og læste i den med stor iver. Førhen havde jeg læst i forskellige bøger om diæter/slankekure, men jeg havde lagt de hårde kure bag mig, og nu var jeg mere interesseret i at leve sundt, dvs. fylde mine depoter op med masser af vitaminer og mineraler. Måske vil du læse mit blogindlæg om, hvordan jeg tabte mig og fik en sundere og gladere livsstil?

I årene efter læsningen af bogen kunne jeg stadig godt huske i hovedet, hvilke egenskaber de forskellige grøntsager havde. På den måde ændrede bogen mit liv. Jeg blev simpelthen bedre til at leve sundt, og jeg fik en omsorg for mit helbred, som jeg ikke havde haft tidligere.

Nu har jeg så taget bogen frem igen, og jeg havde glemt, at bogen også nævner eventuelle ulemper ved at spise en bestemt type madvare… Således slog jeg op på en tilfældig side om ‘figner’ og begyndte at læse: “Ulemper ved figner er det store sukkerindhold samt mugdannelse”.

Hmm, så var vi ligesom i gang 😉

Jeg gik også i gang med at læse om kaffe, men der var jeg lidt skuffet. Der ER altså også sundhedsmæssige grunde til at drikke kaffe. Jeg blev jo helt modløs, så på det punkt synes jeg, at bogen kunne trænge til en opdatering 😉

Min mand er også meget interesseret i sund kost, så indimellem kommer han med nogle tyrkiske “husmor-råd” om en eller anden grøntsag eller frugt, som er eminent til fjernelse af et eller andet.. Det kan være en eller anden skavank, eller det kan være til at få bananfluer væk med – eller til rengøring… “Naturlig og sund livsstil” fylder meget, og selv Ella kan faktisk ofte skelne mellem økogrønt og konventionelt. Hun spiser vitterligt meget mere, når det er økologisk – medmindre det er is, selvfølgelig 😉 Så er hun bedøvende ligeglad.

Udover at vi forsøger at handle en del økologisk, går vi også uden om varer med e-numre og sødestoffer. En dag da vi gik rundt i Netto, fandt Ella denne juice på billedet nederst.

_20160915_125639

Det var første gang, hun havde taget en vare ned fra hylderne, så jeg lagde den bare ned i kurven, stolt over at hun var så stor nu. Den var også på tilbud, så pyt.. Men det var penge ud af vinduet, for vi hældte den ud i vasken. Den smagte virkelig dårligt. Hverken Ella, min mand eller jeg kunne lide den, fordi den smagte grimt af sødestoffer og aromastoffer.

Jeg synes, det er positivt, at flere og flere vælger økologisk. Fra 2013 – 2014 steg salget af økologisk frugt og grønt med 23 procent. Den enkelte kan virkelig gøre en forskel, men måske tænker du: “Ja, men hvor vigtigt er det lige, at vi alle lever mere naturligt? Jeg kan ikke smage aromastofferne eller sødestofferne”. Så er det, at jeg har lyst til at sige: “Men det burde du kunne…” Måske har vi bare vænnet os til, at mange fødevarer, som vi handler ind, er unaturlige…? Vi har endda vænnet os til smagen og den følelse, som de giver os i kroppen – selvom vores blodsukker måske bliver påvirket i en negativ retning. Når vi vænner os til det unaturlige, er min påstand, at vi stiller færre krav til politikere, der kunne ændre vores allesammens sundhedstilstand – og forbedre miljøet. Så stiller vi færre krav til politikerne om at sænke momsen på frugt og grønt, eller vi accepterer, at der kommer flere genmodificerede varer på markedet.

Nå, nu skal det ikke blive for politisk, men jeg synes bare, at det er vigtigt, at vi bliver mere opmærksomme på at lukke det naturlige ind i vores liv. Pludselig ser du dig selv købe et kolonihavehus, fordi du drømmer om at dyrke dine egne grøntsager og krydderurter, eller du inviterer familie og venner over til en dag, hvor I laver hjemmelavet æblemost med æblerne fra træet i haven. De små bække bliver til store.

På samme måde, da jeg tilbage i 2004 læste denne bog, og jeg siden hen har fået nye øjne på sund mad. Jeg ser det som en luksus i mit liv. Sund mad er ikke længere et nødvendigt onde. Det er et tilvalg, der gør mig glad.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skøre samtaler jeg har med min datter