Når hverdagssituationer giver håb om en bedre verden

Dette billede på kærlighed, havde jeg aldrig selv lagt mærke til #verdenifølgeentumling

18675108_10155105699101413_1285189736_oElla sagde den anden dag: “Mor SØD… Jeg eeeelsker…. BABA!”. Nå, så blev man snydt 😉 Dejligt med børn, der bare siger, hvad der falder dem ind, og man derfor kan mærke deres oprigtighed.

Som jeg skrev i et tidligere blogindlæg bruger jeg aldrig så meget sætningen: “Jeg elsker dig” til Ella. Jeg er begyndt at sige det mere, og det falder mig også mere naturligt nu. Til gengæld har jeg altid vist hende min kærlighed ved fx at nusse og kramme hende – næsten konstant. At kysse på mund bruger vi heller ikke herhjemme, for det gider hun ikke, og kun et kys på panden eller kinden går hun med til i ny og næ. SÅ, vi finder andre måder at vise hinanden kærlighed på. Ella siger flere gange dagligt: “Mor er så sød…!” Det varmer, og jeg føler, at vi har et tæt bånd, selvom vi hverken kysser eller siger: “Jeg elsker dig”.

Hvordan ville kærlighed se ud, hvis du ikke måtte bruge ord?

Indimellem føler jeg, at der næsten er for meget fokus på de klassiske måder at vise kærlighed på: “Mor elsker dig”, og så et kys på munden. Altså på den måde, at vi alle har godt af at ryste posen indimellem og se på kærlighed fra nye vinkler. Jo bedre vi er til at beskrive kærlighed for vores børn på en nuanceret måde – og vise det, jo nemmere er det også for dem at bedømme, hvad gode kærlighedsrelationer er, når de bliver ældre. Kærlighedsrelationer kan jo både være til veninder, venner, kærester – og måske senere ægtefælle. Kærlighed er i hvert fald meget mere end bare ord, selvom ord jo har sådan en stor betydning. Det er et paradoks, at vi kan forvandle så mange ting ved hjælp af ordets magt, men når det kommer til at vise kærlighed tæller handlinger jo bekendt mere end ord 😉 Det er et ordsprog, jeg stadig synes giver fint mening, selvom det er et fortærsket udtryk, der bruges i et hav af sammenhænge. Men uanset hvor gode forældre vi gerne vil være, kan vi ikke tænke os til det. Vi må praktisere det. Vores handlinger betyder alverden, når vi skal være det gode forbillede for vores børn. Ord kan næsten føles overflødige.

‘Mors hjerte’ – en kærlighedserklæring fra en tumling

“Så er det sengetid!”, sagde Ella i går aftes. Det er rigtig sødt, og hun gør det faktisk ofte, når klokken er omkring 21.30 (og ja, hun sover sent…). Hun har åbenbart et godt indre ur, siden hun ved, at det er ved at være sengetid. Selvfølgelig kan hun jo nok se, hvordan jeg hænger mere og mere i sofaen 😉

Vi hjælper så hinanden med at lukke vinduer og slukke lyset. I går aftes, da vi sad i sengen, ville jeg læse en godnathistorie for Ella, hvilket vi ofte gør som godnat-ritual. Hun ville så ikke helt sidde stille og koncentrere sig, så jeg gik også bare i gang med at læse i min egen bog og lod hende “falde ned” af sig selv. Hvis mor er kedelig nok, plejer hun at finde ro til at sove. Så kom hun alligevel og puffede til mig ved at tage armen omkring mig, som jeg sad der i skrædderstilling i sengen og læste. “Hvad vil du?”, spurgte jeg med et smil og kyssede hende på hendes buttede kind. “Jeg gerne sidde i hjertet”, svarede hun. Uden at tænke videre over det, tog jeg uden om hende og gjorde plads til, at hun kunne sidde i “hjertet”, som jeg har forsøgt at illustrere med ovenstående simple tegning. For det var vel sådan her, at mor så ud fra hendes perspektiv? 😉 En skrædderstilling fra et barneperspektiv kunne godt ligne et hjerte. Det var først bagefter, at jeg tænkte nærmere over, hvad hun havde sagt og hvorfor. Det er sjovt, som de små bare kan sige ting med den største selvfølgelighed, imens vi andre voksne har svært nok ved at holde styr på helt konkrete begreber.

Ella ser verden fra et meget abstrakt perspektiv, ligesom mange andre småbørn, og indimellem skal vi huske bare at lade os rive med. Så bliver livet lidt smukkere for en stund. Vi må allesammen være åbne overfor forskellige perspektiver for at kunne få gode relationer og fremme fred i verden, og det starter jo allerede med, at vi anerkender vores børn for, hvad de ser. “Ja, det var da et hjerte!” 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når hverdagssituationer giver håb om en bedre verden