Jul med tyrkeren og tumlingen

7 ting, der undrer mig – om bedsteforældre

img_20161219_100417Som mor-blogger/mommyblogger har jeg efterhånden skrevet en del indlæg om bedsteforældre-rollen – fx om mine egne bedsteforældre, min afdøde farmor og om Ellas nære forhold til sin mormor. Det her blogindlæg er 7 ting, som jeg spørger mig selv om i forhold til bedsteforældre: 

  • Hvorfor er Ella begyndt at kalde sin far/baba for ‘bedstefar’? Hun tager ham i hånden og render rundt med ham i hånden, imens hun siger: “Bedstefar, bedstefar”. Det bliver da hyggeligt at gå omkring juletræet i år, når vi OGSÅ har en bedstefar med i familien 🙂
  • Hvor tidligt bliver små børn mon bevidste om de forskellige roller, som vi har overfor hinanden i familien, og som gør hver familie unik? Fx at Ellas farmor og farfar er i Tyrkiet, og at hun har en bonusbedstefar her i DK? Hvad tænker hun om, at det stort set kun er mormor, som hun er nært knyttet til? Er det derfor, at hun kalder Baba for bedstefar? Fordi hun ser, hvordan en del bedstefædre henter deres børnebørn i dagplejen?
  • Hvorfor hedder det i det hele taget ‘Bedsteforældre’? Betyder det et ekstra sæt “bedste” forældre, der ER der for barnet, forkæler og giver kærlighed på næsten samme måde som forældrene? Hvorfor er der så nogen mennesker, der misser den pointe og anser bedsteforælderrollen som et surt ansvar, som de gerne vil fralægge sig? Eller gøre det helt klart for alle, at de IKKE er typen på at passe børnebørnene. Eller de er måske den type bedsteforældre, der er sikre på, at nu vil alle andre bemærke, at de er blevet ældre! Bedsteforælder og aldersforskrækket – dårlig cocktail. De fleste tænker heldigvis ikke i de baner, men i stedet på barnet og alle glæderne!
  • Hvorfor er der SÅ meget hjælp til forældre og børn, der bliver skilt, men intet til bedsteforældre, når de ellers også bliver meget berørt af det? Bedsteforældre beretter da ofte om, hvor svært det også har været for dem, fordi de måske er vant til at kunne komme og gå i hjemmet, nærmest som det passede dem og måske skal nøjes med en form for deleordning fremover.
  • Hvorfor skulle jeg blive voksen, før jeg opdagede, at der var noget, jeg virkelig var gået glip af – et nært forhold til mine bedsteforældre. Ikke at alle har et nært forhold til deres bedsteforældre, men der var særligt en person, der gjorde mig opmærksom på, at de da havde manglet i mit liv!? Ja, det havde de da, svarede jeg så, og det ændrede pludselig mit syn på bedsteforældrerollen. Jeg havde ikke skænket det mange tanker, men i dag tænker jeg meget over bedsteforældrerollen.
  • Hvorfor er det som om, min farmor følger med i mit liv, selvom hun jo døde for en del år siden? Og blev min mand rigtig træt af mig, da jeg bad ham 5 gange om at snuse til en bluse, som pludselig var kommet til at dufte som min afdøde farmor duftede? Det var da pudsigt, syntes jeg.. Men han delte nok ikke min begejstring 😉 Jeg har hørt på historier om, hvordan hans seje farmor blev enkefrue som meget ung og passede en stor gård helt selv, samtidig med at hun havde små børn, og min mand får lov til at høre historier om duften af flæskesteg og hamburgerryg, der altid var i min farmors køkken eller at hun bagte gode kringler. Som hendes barnebarn tog jeg, hvad jeg kunne få – om det så måtte blive til minderne om dufte og diverse 🙂
  • Hvorfor var jeg ikke interesseret i aktiehandel dengang min farmor levede, så jeg kunne huske, hvilke aktier det var, at hun var interesseret i? (ikke, at jeg selv handler med aktier) Og hvad var det mon, der havde drevet sådan en kvinde fra arbejderklassen til at stræbe så højt på karrierefronten? Hvorfor er hun her ikke, når nu det kunne være så spændende at snakke om feminisme med hende? Har hun mon lagt mærke til, at Ella altid finder mønter det ene og det andet sted i huset? Ja, farmor ville være stolt 😉 Eller også tænker hun bare, Ella har en rodekassemor 😉

Nu vil jeg sørge for de sidste juleforberedelser inden familien kommer til juleaften her hos os… Hvis I vil læse et blogindlæg fra julen sidste år, finder I det lige her 🙂 

Tak, fordi I læser med! Og god jul!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jul med tyrkeren og tumlingen